Novice

Uroš Stoklas na race across 2007 v puščavi na kolesu

BORREGO SPRINGS, VSTOPNICA ZA DIRKO

Borrego Springs je od središča San Diega in luči visoko razvite kalifornijske obale oddaljen približno 140 km. Kraj leži v dolini Borrego, ki je najbolj zahodni del velike geografske regije, znane kot puščava Sonoran. Borrego Springs se nahaja na dnu doline, znotraj raznolike puščavske flore in favne.

Nekateri bodo rekli, da jih Borrego Springs spominja na Palm Springs pred desetletji – majhno mestece, odprto, v objemu tihe neokrnjene puščave in najtemnejšega, najbolj zvezdnega neba, kar si jih je mogoče zamisliti. Nedvomno je dom nekaterih najlepših puščavskih lepot, saj je izhodišče za raziskovanje največjega kalifornijskega puščavskega parka Anza-Borrego, ki v celoti obdaja kraj. Ime parka Anza-Borrego izhaja iz besed Juan Bautista de Anza (vojaški častnik, ki je med prečkanjem parka našel prvo kopensko pot do Kalifornije) in “borrego”, ki je špansko beseda za jagnjetino (predstavlja ogroženo vrsto ovce). Ime so skovali v čast lokalnim čredam.

Borrego Springs se ponaša s svojo skrbnostjo in predanostjo zaščiti in obnovi temnega neba, nočna razsvetljava je minimalna. Mednarodno združenje Dark-Sky je kraj imenovalo za prvo mednarodno skupnost Dark-Sky v Kaliforniji. Namenjena je zaščiti nočnega neba pred svetlobnim onesnaženjem. Je center za javne astronomske dejavnosti skozi vse leto.

Območje vzhodno od mesta je bilo središče za usposabljanje ameriške mornarice v drugi svetovni vojni, imenovano Maneuver Area Borrego Valley, s podpornimi taborišči in vzletišči. Kasneje je park s stotinami kilometrov pohodniških in kolesarskih poti ter s temperaturami, podobnimi tistim na dirki preko Amerike, postal priljubljeni kraj za vadbo ultramaratonskih kolesarjev, priprava na RAAM. Vsak oktober se v Borrego Springsu, zberejo najboljši vzdržljivi dirkači na čas s celega sveta, da bi ugotovili, kdo je najhitrejši na svetu, postavili osebne rekorde in preživeli čas s prijatelji.


Leto 2020 pa je bilo posebno, Covid je odnesel dobesedno vse. Najprej RAAM oziroma RAW, potem druge dirke in na koncu tudi virtualno 24-urno kolesarsko prvenstvo v puščavskem mestu Borrego Springs v Kaliforniji (8 Virtual World Time Trial Championships), ki je predstavljal obliž na rano skoraj vseh odpadlih ultramaratonskih kolesarskih tekem.