O meni

Stoklas v puščavi umetniško zamaknjena slika
Kolesar v zeleni majci pred koleson na travi v ozadju grad

UROS STOKLAS

Verjetno sem bil narejen za šport. To počnem zase, da dosežem svoje cilje. Takšno življenje sem si izbral.

Športnik sem od malega. Bil sem obetaven smučar, nato sem se lotili kegljanja in kolesarstva. V smučanju sem dosegal zelo dobre rezultate, a me je ustavila poškodba. Usmeril sem se v kegljanje, kjer sem v svetovnem merilu dosegel vse, kar sem lahko: 9 zlatih medalj na svetovnih prvenstvih in pokalih; skupaj 34 medalj na velikih tekmovanjih, šestkrat svetovni klubski pokalni prvak, in trikrat svetovni pokalni prvak …

Kolesarstva sem se resno lotil po tem, ko smo Slovenci postali svetovni prvaki v kegljanju. Pred svetovnim prvenstvom v Osijeku na Hrvaškem, 2002, sem dejal, da če osvojimo medaljo, se domov pripeljem s kolesom … in sem se. Teh 400 kilometrov sem prevozil z lahkoto in ob tem ugotovil, da mi dolge vožnje ležijo. Tako se je začela moja ultramaratonska zgodba in sčasoma sem naletel na pravi izziv, ultramaratonsko, okoli 4.800 kilometrov dolgo kolesarsko preizkušnje Dirko čez Ameriko ali RAAM (Race Across America).

RAAM je najtežja športna, ne le kolesarska prireditev na svetu, gre za ogromne psihične in fizične napore. Nanjo se pripravljaš celo življenje in na nji preizkušaš meje vzdržjivosti svojega telesa in duha. Spoznaš, da imamo ljudje v resnici neverjetne rezerve. Lahko sicer petkrat rečemo, da ne moremo več, pa lahko še vedno nadaljujemo. Na RAAM-u doživiš to preseganje lastnih zmogljivosti. Marsikaj odpove, ti pa še kar nadaljuješ in nadaljuješ.

Vedno hočem zmagati v vsem, česar se lotim. Razen na RAAM-u, ki je najtežji iz zmaga dejansko predstavlja že priti na cilj v predvidenih 12 dneh dirke.